Încă din momentul în care un antreprenor pune bazele unei afaceri trebui să știe, ca parte a strategiei pe care o va urma pentru funcționare și dezvoltare, cine sunt clienții cărora li se adresează, categoria de persoane de la care va obține bani prin contracte de vânzare sau prestare de servicii. Cui se adresează afacerea? Cui pot vinde serviciile sau produsele mele? Aceasta ar trebui să fie întrebarea la care să poate răspundă orice investitor.
Unii oamenii de afaceri au o reprezentare intuitivă a clientului ideal, ca reprezentant al categoriei de persoane, cumpărători sau consumatori căreia articolele produse, vândute sau serviciile prestate i se adresează. Cu toate acestea, realizarea unui profil al clientului, numit și buyer persona sau avatarul clientului îți poate fi de mare folos în evoluția afacerii tale, o descriere cât mai adecvată și mai amănunțită ducând la o mai bună nișare a produselor către nevoile cumpărătorului, către stilul său de viață, către obiceiurile de cumpărare sau către ritmul de folosință.
Profilul clientului ideal, al cumpărătorului-țintă este un demers științific bazat pe cercetare și pe date reale, obținute în urma unor studii de piață. Investiția într-un astfel de studiu poate fi costisitoare, însă este o investiție profitabilă pe termen mediu și lung, ale cărei roade le poți culege după realizarea unei strategii de marketing potrivite în funcție de caracteristicile acestui buyer persona.
La ce îți folosește profilul clientului ideal?
Afacerile și campaniile de marketing orientate către toată lumea, la modul general, nu vor avea șanse de izbândă și nu vor fi însoțite de rezultate concrete semnificative câtă vreme nu vei învăța să te adresezi direct acelei categorii de persoane din care fac parte cei mai buni clienți ai tăi. Poți porni de la cazuri individualizate de clienți ideali și să vezi ce au aceștia în comun, pentru a te putea adresa adecvat într-o strategie coerentă de a atrage și alți clienți asemănători.
Investiția într-un profil al clientului ideal își va arăta roadele pe termen mediu și lung, întrucât pe descrierea celui mai bun cumpărător al tău, ca reprezentant al unei categorii, se va întemeia întreaga strategie de marketing a companiei tale. Caracteristicile clientului ideal, stilul său de viață, preferințele sale concrete vor determina forma ideală a produsului sau serviciului pe care îl comercializezi sau prestezi, precum și felul în care îți vei construi strategia de comunicare referitoare la promovarea produsului sau serviciului.
Pentru o afacere, indiferent de mărimea acesteia, de numărul de angajați, de investiție sau de cifra de afaceri contează foarte mult un portret al clientului ideal corect întocmit, accesibil și ușor de înțeles de către manageri, dar și de către cei care se ocupă cu marketing-ul, comunicarea și vânzările. Iată ce avantaje concrete poți avea dacă investești într-un demers de cercetare care are ca scop alcătuirea portretului sau profilului clientului ideal, în care sunt incluse caracteristici demografice, dar si psiho-emoționale, legate de atenție, interese, motivații ale deciziilor de cumpărare, obiceiuri de consum, valori cu care se asociază produsul sau consumul acestuia.
Planificarea corectă a activităților de marketing
Profilul clientului ideal te poate ajuta să îți dozezi în mod corect demersurile de marketing în zonele cu adevărat profitabile, țintit către persoanele, momentele și modalitățile car au cel mai ridicat potențial de a înregistra rezultate precum creșterea vânzărilor, informarea asupra unui nou produs sau serviciu sau conștientizarea identității brandului.
Vrei sa lucrezi cu noi? Oferim servicii complete de promovare online prin SEO, Google Ads, Facebook, Instagram si Tik Tok.
Contacteaza-ne acum: 021 440 35 35 sau https://allproweb.ro/contact/.
Scutirea de timp și energie
Multe dintre afacerile de pe piață fac investiții neprofitabile atât din punct de vedere al unor produse sau servicii, cât și din punct de vedere al eforturilor de comunicare, promovare și publicitate.
Acestea implică timp, energie și resurse financiare cheltuite adesea fără a înregistra rezultate semnificative. Cheltuielile inutile apar atunci când eforturile au fost dozate fără țintă, fără a ține cont de caracteristicile și motivațiile cumpărătorilor, sintetizate în portretul clientului ideal. Promovarea în contextul potrivit asigură rezultate bune, în timp util.
Atragerea celor mai buni clienți, în număr cât mai mare
Descrierea cumpărătorului ideal te ajută să identifici locul și persoanele cărora trebuie să te adresezi, care este cea mai potrivită manieră de adresare, ce mesaj ar trebui să trimiți pentru a contracara opiniile contrare, obiecțiile la argumentele în favoarea deciziei de cumpărare și cum ar trebui schimbat discursul pentru a produce acea modificare a comportamentului lor pe care o dorești, astfel încât demersul de comunicare să ducă în cele din urmă la creșterea vânzărilor și la creșterea corespunzătoare a profitului tău ca întreprinzător.
Adaptarea produselor și serviciilor pentru satisfacerea clienților
Un client satisfăcut este un client care revine și un client care recomandă, deci pe care îl poți atrage de partea ta pentru a deveni el însuși un agent de marketing al brandului tău. Dar un client mulțumit se obține cu ajutorul unui produs bine gândit, al unei oferte bine orientate. Cunoscând profilul clientului ideal, vei putea anticipa ce își dorește, ce îi lipsește produsului tău pentru a fi și mai competitiv și a-l mulțumit pe client. Este o modalitate excelentă de a evolua de la un produs sau serviciu bun către un produs sau serviciu ideal sau superior.
Ce nu trebuie să lipsească dintr-un profil de client
Întocmirea unui bun profil al clientului ideal nu este un demers care trebuie tratat cu superficialitate. Descrierea clientului ideal nu este un document pe care trebuie să îl ai în firmă pentru a da o aparență de profesionalism și pricepere în afaceri. Dacă nu dispui de resursele necesare pentru identificarea clientului ideal și includerea în profilul acestuia a acelor trăsături relevante pentru produsul sau serviciul pe care îl comercializezi, poți apela la o companie specializată de marketing sau publicitate, care se ocupă cu studii de piață.
Există atât în manualele și cursurile de marketing și comportamentul consumatorului, cât și pe Internet, o serie de chestionare care se folosesc în studiile de piață pentru identificarea clientului ideal, a caracteristicilor acestuia și a motivațiilor în ceea ce privește decizia de cumpărare. Acestea trebuie însă aplicate în categoria de persoane reprezentativă și dirijate astfel încât să vizeze exact consumul produsului tău sau al unui produs din aceeași categorie.
Portretul clientului ideal trebuie să fie alcătuit pe baza unor informații reale, și nu pe baza unor presupuneri ale managerilor companiei sau ale echipei de marketing. Dacă nu se cunosc clienții reali ai afacerii, nu te vei putea adresa lor în mod adecvat, nici ca manieră de comunicare, nici ca prezentare a produsului sau calități ale acestuia. Se pot irosi astfel bani și energie care ar putea fi direcționate rentabil acolo unde este nevoie.
Un bun profil al clientului ideal va include atât date demografice, cum ar fi vârstă, sex, locul în care trăiește persoana, ocupație, buget lunar, stil de viață, obiceiuri de consum, dar și aspecte legate de comportamentul de cumpărare, în online sau offline, de aria de interese, de sursele de informare folosite și de motivațiile care îi influențează decizia de cumpărare a produsului sau serviciului pe care îl comercializezi sau prestezi.
Profilul clientului ideal nu trebuie să fie un document complicat, pe care angajații sau cei care se ocupa de marketing în firmă să nu îl înțeleagă. De asemenea, nici o cantitate stufoasă de informații nu este folositoare, întrucât riscă să plictisească, iar descrierea clientului ideal riscă să rămână într-un dulap sau sertar și să se aștearnă praful pe ea.
Portretul cumpărătorului-țintă în afacerea ta trebuie să fie un document simplu, sintetic și ușor de înțeles, care poate fi parcurs și înțeles ușor și la care trebuie să se facă referire de fiecare dată când se adoptă decizii în legătură cu produsele firmei, cu ofertele de vânzare, cu strategia de marketing, comunicare și publicitate a afacerii tale.
Cel mai eficient portret este cel care personalizează clientul ideal, printr-un nume ușor de reținut, o poveste credibilă de viață și trăsături cu ajutorul cărora să se poată stabili preferințele, motivațiile și interesele, factori care pot justifica la un moment dat decizia de cumpărare în favoarea unui produs dintr-o categorie de articole asemănătoare.
Profilul clientului ideal este util oricărui întreprinzător atât în activitatea curentă de producție, vânzare, prestare de servicii, cât și în momentele cruciale din viața companiei, precum înființarea afacerii, alcătuirea strategiei de marketing, reorganizarea, extinderea, modificarea ofertei de bunuri sau servicii, rebranding-ul și campaniile de comunicare și publicitate.